Szakszuka – izraelskie śniadanie

1437

Izraelskie danie z pomidorów, jajek i papryki. Szakszuka na śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Polecamy!

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 chili
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować dobre śniadanie izraelskie

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę papryki pokroić w okrągłe plastry (do przyozdobienia), a połowę w kostkę i wrzucić na patelnię. Następnie poszatkowany czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę chili. Wszystko podsmażyć. Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnie. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min. Dodać szczyptę soli, cukier, kumin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Podawać przybrane plastrami papryki. Zazwyczaj jest to śniadanie izraelskie, ale jest tak syte, że równie dobrze może być podawane na obiad 🙂