Izraelskie danie z pomidorów, jajek i papryki. Szakszuka na śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Polecamy!
Składniki:
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 chili
- 4 jajka
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Jak przygotować dobre śniadanie izraelskie
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę papryki pokroić w okrągłe plastry (do przyozdobienia), a połowę w kostkę i wrzucić na patelnię. Następnie poszatkowany czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę chili. Wszystko podsmażyć. Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnie. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min. Dodać szczyptę soli, cukier, kumin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Podawać przybrane plastrami papryki. Zazwyczaj jest to śniadanie izraelskie, ale jest tak syte, że równie dobrze może być podawane na obiad 🙂
Dzięki Tobie cały świat zwiedzę witrualnie :-))) Lubię jajecznicę inaczej, i takie śniadanie jak najbardziej by mi odpowiadało 🙂
Nie wiedziałam, że od około roku jem szakszukę! Tylko bez cukru i kuminu 🙂
No widzisz 😉 Cukier można zastąpić ksylitolem, jest niezbędny do przełamania pomidorów 🙂
Może spróbuje, choć….. dla mnie po prostu nie pasuje, ale jako eksperyment…..